Nieuws, 27-09-2024

Nieuws, 27-09-2024

Woensdag 25 september 2024

Terugblik Kennismakingsgesprekken

Deze week waren er voor alle kinderen en ouders kennismakingsgesprekken met de leerkracht. Wat een leuke gesprekken zijn er geweest. De kinderen konden heel goed onder woorden brengen wat hun wens is voor dit schooljaar. Wat ze graag willen leren en hoe ze hier hulp bij willen krijgen. Ook werd er gesproken over wat ze graag in hun vrije tijd doen. Fijn om alle ouders en kinderen op deze manier te spreken.

 

Opening Kinderboekenweek

Afgelopen woensdag hebben de leerkrachten hard gewerkt aan de opening van de Kinderboekenweek. Er zijn prachtige decorstukken gemaakt met de hoofdpersonen van kinderboeken.In een eerder bericht heeft u kunnen lezen dat deze opening plaatsvindt op woensdag 2 oktober om 8.30 uur voor de ingang van de school. In deze opening staan de hoofdpersonen uit kinderboeken centraal. U blijft toch ook even kijken?

 

Lezen is elke dag een feestje! 

Het grote leesfestijn komt er weer aan! Op 2 oktober begint de landelijke Kinderboekenweek. Gedurende deze week roepen wij, juffen, meesters, schrijvers en andere experts, dat er ontzettend veel leuke kinderboeken zijn en dat lezen en voorlezen cruciaal is voor de ontwikkeling van kinderen. Om dit te onderstrepen ontvang je in deze periode een kinderboekengeschenk bij jouw aankoop in de boekwinkel. Dit jaar is dat "Schatpakkers", geschreven door Pieter Koolwijk. Ik heb dit boekje al gelezen en het is echt een geweldig cadeau! Zorg ervoor dat je het ook leest als je de kans krijgt. 

Als Taal- en Leescoördinator van onze school vind ik echter dat het hele schooljaar een Kinderboekenweek zou moeten zijn. Ik wil jullie regelmatig herinneren aan het belang van voorlezen vanaf de babyfase, omdat dit enorm goed is voor de woordenschat en taalontwikkeling van een kind. Ik zal ook een link naar een artikel meesturen waarin cijfers aantonen waarom dit zo belangrijk is.

brochure voorlezen

Daarnaast is niet alleen voorlezen, maar ook zelf lezen vanaf groep 3 van groot belang. Voorlezen en zelf lezen kunnen zeker naast elkaar bestaan! 

Zoals hierboven beschreven, wil ik jullie als ouders regelmatig informeren in deze nieuwsbrief over het belang van lezen en voorlezen, hopelijk op een leuke en inspirerende manier. Ik hoop jullie te voorzien van tips en aanbevelingen voor leuke boeken. En dat brengt me bij de eerste tip: 

Abonnement op de Bibliotheek: 

Boeken lezen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Het zelf aanschaffen van al deze boeken kan behoorlijk kostbaar zijn, wat niet voor iedereen haalbaar is. Een abonnement op de bibliotheek is helemaal gratis tot 18 jaar. Met dit abonnement kun je in alle Rotterdamse Bibliotheken boeken lenen. In de Centrale Bibliotheek worden ook voorleesmiddagen en theatervoorstellingen georganiseerd, vaak gratis! 

Leeszaal West 

In Leeszaal West kun je terecht voor een kopje koffie of thee en voor boeken! Het is geen grote bibliotheek, maar er is een ruime keuze aan boeken, gedoneerd door andere Rotterdammers. Je kunt een beperkt aantal boeken mee naar huis nemen; deze mogen uiteraard terug, maar je mag ze ook houden. Verder draait alles op vrijwilligers die je graag helpen bij het zoeken naar een boek. Als je het vriendelijk vraagt, willen ze ook helpen met voorlezen als je de Nederlandse taal niet zo goed beheerst. 

In welke taal lees ik eigenlijk voor?  

Die keuze ligt bij jou als ouder, maar onze tip is: lees voor in de taal die je het beste beheerst. Als Turks jouw moedertaal is en je spreekt het foutloos, dan is dat de taal waarin je mag voorlezen. Maar leert mijn zoon of dochter dan geen Nederlands? Dat klopt, maar wanneer een kind vloeiend de thuistaal spreekt en een grote woordenschat heeft in bijvoorbeeld het Turks, zal het ook snel de Nederlandse woorden aan die woordenschat kunnen koppelen. Beheers je zowel je thuistaal als het Nederlands, wissel dit dan regelmatig af. Je kunt ook hetzelfde boek twee keer voorlezen, wat heel geschikt is voor prentenboeken. Het prentenboek "Help! Een verrassing!" is bijvoorbeeld in meerdere talen verschenen! Dat was alweer een tip! Zodra jouw zoon/dochter zelf leert lezen in groep drie dan moeten ze natuurlijk wel gaan lezen in het Nederlands of zelfs voorlezen.  

En als je wilt terugkijken (met een vleugje humor en een knipoog) over waarom lezen zo goed is voor jouw zoon of dochter, kijk dan dit filmpje:

 

filmpje klokhuis

Heeft u zelf nog andere vragen of soms hulp nodig, je mag het mij altijd vragen ik denk graag met je mee.  

Groeten!  

Vanessa (leerkracht van groep 3b, taal- en leescoördinator)  

Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110 te Rotterdam  
Bibliotheek Delfshaven, Röserer Manzstraat 80 te Rotterdam  
Leeszaal West, Rijnhoutplein 3 te Rotterdam (vlak achter de Nieuwe Binnenweg) 

 

Groep 4A heeft de taalproducten bij STAAL afgerond

De afgelopen weken is groep 4 hard bezig geweest met het maken van een gevleugeld vriendenboek. We hebben veel geleerd over vogels en hebben vervolgens allemaal een vogel gekozen om een bladzijde over te maken. We moesten verschillende onderdelen van de vogel beschrijven, zoals de bef, de kruin en de snavel. Ook hebben we deze getekend en het juiste vogelgeluid hierbij gezocht. Als laatste hebben we deze vogels aan elkaar gepresenteerd! Het resultaat mag er wezen.

Schooltandarts

Als school werken wij samen met mondzorgvoorkids. Via onderstaande link kunt u hun flyer bekijken. Binnenkort komen zij weer langs om kinderen op te halen voor de controle. De exacte datum volgt nog. 

 flyer schooltandarts

 

Save the date

2 oktober: opening Kinderboekenweek 'Lekker Eigenwijs'

7 oktober: koffieochtend met spreker, aanvang 8.30 uur

18 oktober: boekenmarkt boekhandel Amesz, aanvang 15.00 uur

26 oktober: start herfstvakantie

4 november: studiedag


Terug

St. Jobskade 14-16

3024 EN Rotterdam

010 4255385

bsmullerpier@nullrvko.nl